Tomato
RSS
Container Icon

Torch Ginger, Hill Country Heirloom Red Okra, Laksa Leaf dan Bird Chilies

Salam 1 Malaysia, apa khabar semua rakan blog.  Lama betul tak masuk blog sendiri.  Tukang kebun terlalu sibuk dengan tugas hakiki di sekolah dan juga di rumah.  Tuaian hari adalah ramuan untuk ' ikan Patin masak tempoyak'

Tuaian hari ini Torch Ginger, Hill Country Heirloom Red Okra, daun kesum dan sedikit cili padi.
Bunga kantan cukup banyak dituai.  Hajat dihati separuh hendak dibuat laksam dan separuh lagi untuk ramuan gulai ikan patin.  Bendi ini adalah bendi organik sudah beberapa generasi di tanam di My Mix Garden.  Cuaca terlalu panas, tukang kebun pula sibuk dan kurang sihat , jadi pokok tidak sempat dibaja, buahnya tidak lebat.  Daun kesum setangkai dua dan cukup untuk aromanya.  Tempoyaknya pula sememangnya dah ada di dalam peti sejuk.  Maklumlah orang nogori , musim durian mesti buat tempoyak. 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

TukangKebun said...

Syok ingredients tu buat masak lemak dengan tempoyak tambah banyak kali.
Cantik bunga kantannya.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...