Tomato
RSS
Container Icon

My Red Heirloom Okra

Tahun ni tanam sayur sampai tak sempat nak di tuai,  bukannya kerana jemu, tapi sebab sibuk.  Hari ni tengok masih kecil lagi, bila tengok sekali lagi dah tua. Aduh simpan je la kat pokok buat benih.  Seronoknya pokok ni tahan, walaupun cuaca panas masih boleh bertahan lagi.  Apa yang seronoknya, pokok ni, membuatkan rumahnya kelihatan hijau, sejuk mata memandang.





Walaupun hanya sebatang dua je, tapi lumayan.  Yang penting pokok ini adalah pokok 'heirloom.'




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 comments:

cucubulat said...

persekitaran yang penuh dengan pokok2,,sejuk mata memandang..satu kepuasan bila pokok yang ditanam mendatangkan hasil.

Ibu Qistina said...

wow,benih dari heirloom variety tp berbuah lebat. Kagum. :D

jenuh nak makan,hasil banyak. :D

Tiny gardener said...

Hi! Ni lagi benih yg saya dah lama niat nak minta, actually sejak baca posting yg sebelum ni lagi.

sud@is said...

singgah sini
banyaknya tak tahu nama jenis2 pokok termasuk heirloom ni..

Honey said...

Salam Kak Sri Kota,

Saya haritu terlupa bawa balik biji benih bendi dari rumah my Mom. Kalau tak boleh semai. Tak payah lagi nak beli bendi kat kedai hihi

SriKota Garden said...

Benih heirloom biasanya lambat mati, itu kebaikkannya.

juls julie said...

Assalam..

bestnyerrr...bestnyerr..bestnyerrr... hehehe

TukangKebun said...

Dah begitu serasi dengan cuaca srikota garden mudah saja tumbuh from generations.

@na said...

best tnm edible plant ni kan... dwi functional

Bunda a.k.a KN said...

Assalam..salam ukhuwah...singgah sini lawat kebun tanaman orang sini..

Yaati Nor said...

Salam pekenalan kak..saya baru nak berjinak2 dengan tanaman..hehe

Farhaan Bahari said...

Salam...saya nak tanya kedai benib dekat pekan tmpin tu kat mana...saya pergi td x jumpa la....dia kedai mcm mana?

Aisyah M.Yusuf said...

Assalamu'alaikum....salam ukhuwwah...Pengalaman berkebun bagi saya adalah sangat menyenangkan. Menikmati setiap proses menanam mengajarkan saya banyak hal terutama kesabaran.
Ketika menanti biji itu bertunas, muncul daun satu persatu kemudian proses memindahkan ke pot yang lebih besar, menunggu munculnya bunga kemudian bakal buah semuanya mengajarkan pada saya bahwa setiap tahap itu ada waktunya tersendiri, perlu effort dan pengorbanan untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik. Selain itu juga kegiatan berkebun membuat suasana hati damai.
Kegembiraan tentu saja ketika kita melihat tanaman berbuah , rasanya enggan dan sayang buat memetiknya.
Lebih dari semua itu tinggal di kebun suasananya indah, damai , menyenangkan dan sepi jauh dari suasana bising kota .

Fida Z Ein said...

Singgah sebentar....Jumpa lagi peminat kebun...suka tengok bendi merah...dulu pernah tanam tapi benih dah tak ada

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...