Tomato
RSS
Container Icon

JOM TANAM SAWI

Sawi adalah tanam wajib ditanam di My Mix Garden,  sebab saya banyak menggunakan sayur ini dalam masakkan saya.  Tambahan pula benihnya yang murah, boleh lima kali tanam kalau beli peket yang Rm 2.00 di kedai biji benih di tempat saya.

Yang atas ni sawi bunga kata tauke kedai tu.  Memang sedap yang ni.



Cara saya tanam senang je, tabur kemudian cabut mana yang rapat.  Tapi yang dicabut tu saya masukkan dalam nasi goreng, sup dan sebagainya. sayur sawi yang kecil sedap sebab tidak pahit.  Anak-anak pun dah pandai menilai antara sayur sawi yang beli dikedai dan yang ditanam sendiri.



Yang ni pula sawi putih, saya kurang sikit dengan sawi, tapi tauke tu suruh try tanam,.  Tanam jelah.





Selalunya kalau tuai banyak ni je, jangan membazir.








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 comments:

Honey said...

Salam. Meriahnya..... Tapi kenapa I semai benih sawi or pak choy tak menjadi ye? Dah tumbuh tapi bila seminggu dua minggu anak benih beransur kering :) Kalau tabur kat atas batas lagi lah tak menjadi bila selalu kena air hujan patah dan sebagainya.

@na said...

salam...
MasyaAllah subur nyer...

Normala Saad said...

Suburnya...geram tengok..

SriKota Garden said...

Biasanya lepas tabur, saya tutup dengan jaring hitam bila daunnya dah ada rupa daun sawi baru saya dedahkan dengan cahaya matahari

suka suka said...

Asssalam Zu.. seronok akak tengok sawi yg rimbun tu..

nadia rashid said...

Subur semuanya...sy pun br start menyemai lg sawi...tp x pernah subur memenuhi ruang mcm ni

Ibu Qistina said...

rasa mcm nk baring2 sambil petik sawi rasa. :D

TukangKebun said...

Syoknya tengok kebun sawi ni sama dengan ibu Qis rasa nak baring.

olive said...

So beautiful! & tanam sawi sound so easy for you! all ulat ulat memang tak suka kat sawi u ya...so lucky

Anonymous said...

Hey terrific blog! Dߋеs running a blog simіlar to this
take a massive amߋunt work? I hɑve absolutely no expertise іn computer programming but
І had been hoping tо start my own blog sօon. Anyhow, if you
have any ideas ߋr techniques for new blog owners ƿlease
share. І understand this iѕ off topic but I simply աanted to ask.

Thanks!

my blog :: free psn code generator

Anonymous said...

І neeԁеd to thank ʏoս for this wonderful read!!
I ԁefinitely loved еvery bit of it. I've got уou book marked to check out new things уou post…

my website psn code generator

Zurainny Ismail said...

Suka tengok sawi yg byk dan subur! Sawi saya kebanyakannya 'gol' awal2 lg.

Shamila Mila said...

PRODUK PERLINDUNGAN TANAMAN

Kami adalah syarikat pembekal bagi pelbagai jenis produk perlindungan tanaman untuk bidang pertanian perkembangan teknologi peringkat molekul sekarang membenarkan produktiviti peningkatan yang luar biasa dalam bidang pertanian, melalui cara mudah yang mengel arkan mikroorganisma berbahaya tanpa elment toksik.Berdedikasi untuk membangunkan n membawa kepada pasaran satu teknologi anti-mikrobial yang berkesan, bertanggungjawap terhadap ekosistem, dan meminimakan kemungkinan kemunculan kesan bakteria pada t naman,kami ada beberapa produk untuk mengedar ke pasaran untuk mendapat kesan yang amat bagus pada bidang tanaman.


kandungan:
perkembangan teknologi peringkat molekul sekarang membenarkan produktiviti peningkatan yang luar biasa dalam bidang pertanian, melalui cara mudah yang mengeluarkan mikroorganisma berbahaya tanpa elment toksik.

1) peningkatan produktiviti setiap hektar
2) perlindungan ekologi tumbuhan tanpa bahan kimia toksik
3) luas kulat spektrum dan tindakan bakteria dalam hanya satu produk
4) tiada perlindungan toksik
5) berterusan dan perlindungan yang berpanjangan
6) jumlah perlindungan

UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA FOLLOW BLOG KAMI

http://blogperlindungantanaman.blogspot.my/2016/02/pengenalan-teknologi.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...