Tomato
RSS
Container Icon

Kacang Buncis Purple rupa jenis renek.

  Walaupun tempat berkebun agak luas.  Tapi dalam bulan Ramadhan ni, tukang kebun malas hendak membersihkan batas-batas yang tersedia ada.  Jadi jalan yang paling mudah, tanam dalam pasu, untuk memudahkan kerja-kerja selenggara.  Tanpa menduga kacang buncis ni adalah jenis renek, memang sesuai la tanam dalam pasu.  Inilah dia kacang buncis purple yang ditanam didalam pasu.  Rasanya benih daripada Kebun Bahagia.

 Barisan kacang buncis purple yang ditanam dalam pasu. 


 Mula mengeluarkan putik-putiknya kecil kacang buncis.


Antara buahnya yang sedang membesar.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 comments:

smRose said...

wow bestnya dah berbuah, kalau buat hiasan pun cantik ni

Rini said...

sy masih belum bernasib baik dgn kacang buncis ni. asik x menjadi je.

SriKota Garden said...

semasa semai jangan rendam biji benih, terus semai dan jangan banyak air. Sekadar tanah itu lembab sahaja. Bila dah tumbuh dalam dala 4 cm baru siram air dalam kuantiti yang banyak.

@na said...

cantiknyer.. deep purple! tk penah tgk seblum ni...

suka suka said...

Assalam.. akak ada tanam ni dulu... heirloom burgundy xx dah lupa lak namanya.. benih beli dari diana.. akak ada lagi benih rasanya!

Ibu Qistina said...

Assalam,

Cantiknye sri,kaler purple dia mmg menarik perhatian. Yang ni ke kacang yang diana post dalam entry bila kita masak kacang akan bertukar jadi hijau ala2 magic gitu.

TukangKebun said...

Yang ni nampaknya macam Royal Burgundy more deeper purple berbanding dengan yang memanjat Purple King.
Cantik sihat pokoknya Cikgu jaga.

SriKota Garden said...

Rasanya hari ini ada yang boleh dituai, saya akan kongsi gambarnya nanti. sesiapa belum tanam order benih dengan Kebun Bahagia sekarang.

olive said...

really a good ideal tanam dlm pasu. ok la will follow. still hv 2 biji benih ja...ur look beautiful n healthy

Tiny garden said...

Geram tengok pokok kacang tu! Pkk saya kerdil je, buahnya lagilah kerdil. Akhirnya pkk tu mati sebelum sempat dituai hasil sbb saya tunggu tak kesampaian agar pkk dan buahnya besar saiz yg sesuai dimkn.

SriKota Garden said...

Pokok kacang perlu dibaja selalu.

Tiny garden said...
This comment has been removed by the author.
Tiny garden said...

Rasanya baja cukup, mungkin kurang cahaya sebab bernaung di bwh pkk lain.

nawal said...

Wah,purlpe..baru je berjinak2 dengan tanaman herba..

nawal said...

Wah,purlpe..baru je berjinak2 dengan tanaman herba..

nawal said...

Wah,purlpe..baru je berjinak2 dengan tanaman herba..

aszerul hizem said...

Sy nak oder bijik kacang buncis

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...