Tomato
RSS
Container Icon

My Vanilla Beans

Vanilla bean hanya terbentuk apabila bunganya telah dipolinate.  Masalahnya bunganya tidak boleh   polinate sendiri.  Di tempat asalnya ada sejenis serangga yang polinate bunga vanilla ini.  Jadi terpaksalah tukang kebun polinate sendiri bunganya.  Bunganya pula hanya kembang sekuntum sehari.  Dan perlu dipolinate secepat mungkin.  Tapi inilah hasilnya daripada tiga tangkai buahnya.  Hari-hari ku belek buahnya.  Tunggu lapan bulan lagi baru boleh tuai.  Setiap tangkai ada 15 hingga 17 bean pod.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 comments:

Ibu Qistina said...

huhu...jelesnya....saya punya pokok vanilla dah nk 3 tahun tak berbunga2. kurus kering mcm tak cukup makan. mungkin sbb tanam dalam pasu kut. cantik la bean dia...pasni nk proses mcm mana bean tu?

Lynna Ghani said...

Geramnya tgk vanilla bean kat kebun SriKota ni.....:)

Pedasdanmanis said...

Salam, wah besar dan gemuk.. ni yang rasa nak cuba tanam pokok vanila ni..

gardener said...

Dah berapa lama tanam, saya punya pokoknya subur, dah tanam 3 tahun tapi tak berbuah- buah

Tarique Syahman said...

Wow..first time tengok vanilla bean pod..respek lahh SriKota Garden..

Puteri Purnama said...

Alhamdulillah berbuah lebat vanila ni..nanti kalau nak proses jangan lupa kongsikan cara nya k.

suka suka said...

Tumpang seronok!!

cucubulat said...

saya tak pernah tengok pokok vanila,,dr gambar ni pokoknya besar jugak ye..subur betul,,bergugus2 bean dia

TukangKebun said...

Wah gemuknya pod dia...wangilah seperti kedai bakery di dapur nanti ya. Lama juga nak tunggu buah dia develop.

Rini said...

subhanallah subur dan segar buahnya. kami pun tumpang seronok dan tak sabar nak tgk buah yg dah dituai. mana nak dapat pokok vanila ni ye?

SriKota Garden said...

Alhamdulillah..

Azmi Ahmad said...

tumpang tanya...ada jual x benih vanila nie.

SriKota Garden said...

Saya tengah rooting, boleh buat order, email kepada haziqafiqah@yahoo.com

Rozie Abu Bakar said...

Assalam... Blh bg contact no... Nak beli benih vanilla

Anonymous said...

ada jual x benih vanilla ni

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...