Tomato
RSS
Container Icon

Cherry Barbados vs Cherry Surinam

Salam semua ini adalah dua jenis cherry yang telah menjadi warga negara My Mix Garden. 




Cherry Barbados & Cherry Surinam

Buahnya memang cantik merah, tapi bezanya cherry barbados agak masam manakala cherry surinam lebih manis.



Cherry Surinam cantik macam tanglong  dan manis

 Cherry Surinam yang hampir masak


 Pokok cherry Surinam yang telah di jadikan bonsai



Pokok Cherry Barbados, tak tau nak buat apa dengan buahnya masam, boleh ke buahnya dibuat jeruk?.




Cherry Barbados bila dah masak memang cantik, sayang buahnya gugur begitu je tanpa dipetik. 


































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

16 comments:

suka suka said...

Tanam melalui benih atau beli pokok kat nurseri? Cantik2 buah tu

SriKota Garden said...

Saya beli pokok, Kak Mar

Seri7ujuh said...

salam,
ceri2 ni kalau dibandingkan rasanya dengan buah cermai, sama ke x?

Awin said...

sedapnya ceri. saya suka yg rasa masam

CT said...

Ceri Barbados kaya dg vit C...vit C nya jatuh tmpt ke 5 tertinggi di dunia. Buah dia blend dan minum airnya...sapudi muka sgt bagus...

SriKota Garden said...

Seronok melihat buahnya sedang masak ranum cantik..

TukangKebun said...

Lagi masam buahnya, lebih tinggi kandungan vitamin C.

Bangchik and Kakdah said...

merah ranum.... mengasyik.!

mohamad radzif said...

mesti seronok bila buah menjadi.Sya tumpang letak laman ini mymixgarden pada laman sya yer sebagai laman rujukan bersama. Terima kasih

Ratu said...

saya ade kedua-dua pokok..tapi kecil lagi...

Poji Aslah said...

cherry surinam nie nak dapat kat mana anak pokoknya...ada sesiapa tahu nak beli kat mana...TQ

Anonymous said...

Salam..mcmne nak dapatkan benih cherry barbados....Wasap me..013-3381524 ( liza)

waliz said...

boleh beli benih ni x?

Ummi Dearie said...

Salam
Saya baru beli anak pokok ceri barbados dr fb Nor Sham. Dia boleh pos rasanya

saudah ismail eh said...

Baru tahu ceri Surinam rupanya...Ada org bagi. Dah bertahun tanam masih tak berbuah lagi. Org yg beri pokok tu pun tak tahu pokok apa...

saudah ismail eh said...

Baru tahu ceri Surinam rupanya...Ada org bagi. Dah bertahun tanam masih tak berbuah lagi. Org yg beri pokok tu pun tak tahu pokok apa...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...