Tomato
RSS
Container Icon

Tomatillo

Tomatilo adalah tanaman tanaman yang mudah menyesuaikan diri dengan iklim panas dan lembab seperti Malaysia.   Ini adalah Tomatilo berwarna purple.  Saya perolehinya daripada seorang rakan daripada Denmark.  Oleh kerana cuaca yang agak panas warna buahnya  tidaklah 'Dark Purple' tapi masih ada warna purle.  

Antara Purple Tomatilo di My Mix Garden

Purple Tomatilo, rocket salad, Swiss Chard


Sudah mula membentuk buah


Purple Tomatilo sudah mula berbunga dan berbuah



Tomatilo antara pokok Yacon









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comments:

gardener said...

salam, boleh jual sikit benih tomatilo purple yg galak berbunga tu, saya ada tomatilo biasa je, baru tanam 2 minggu lepas.

SriKota Garden said...

Benih yang ada ialah old seeds tahun 2011. Tunggu benih pokok baru. Sebab tahun 2012 memang tak tanam. Insyaalah saya akan simpankan benihnya.

Suraya Sue said...

salam.. leh tak sy nak beli benih yakon tu?

Anonymous said...

Bestnyer

lynnhelite said...

Salam... juallah benih tomatillo purple tu kalau ada. Lynn ada bunga2 & sayur lain, kalau nak benihnya let me know, tp lynn tak jual.. bg kat kawan2 jer.. seronok tanam pokok sambil2 cari kwn baru.Btw, apa rasa tomatillo tu? Sama mcm tomato biasa?

TukangKebun said...

Tomatillo sedap makan macam mana ya. Mak saya dulu ada tanam tapi saya tak berapa pandai nak menikmatinya.

SriKota Garden said...

Kepada rakan-rakan, benih yakon saya tak pasti lagi sebab Yacon yang saya tanam baru berusia tiga bulan. Saya masih memerhati perkembangan pertumbuhannya. Jika ada benihnya saya akan maklumkan.

SriKota Garden said...

Benih tomatilo memang ada dalam stok saya tapi dah lama sangat, ia adalah benih yang saya tanam pada tahun 2011. Saya akan maklumkan bila saya kutip benih baru nanti ye. Harap bersabar. Tomatilo rasanya masam, dan isinya agak garing macam isi epal. Tapi bila tanam di negara kita yang agak panas ni, buahnya tidaklah sebesar seperti iklim sejuk.

Dibawah ini ada rakan kita yang menjual benih tomatilo dan benih yang lain yang mungkin rakan-rakan tukang kebun berkenan.


www.mylestaryseeds.com.my

abu haniff said...

mcmana cara nk masak tomatilo ni, dh ade demo?

SriKota Garden said...

Gulai pun sodap

Suraya Sue said...

salam.. benih yacon dah ada ke belom? lau ada nk beli boleh tak?

SriKota Garden said...

Saya tengahb biakkan

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...