Tomato
RSS
Container Icon

Perkembangan Pokok Fig

Selepas begitu lama mengidam untuk mendapat pokok fig, akhirnya dapat juga beberapa variety.  Ini adalah antara variety yang dah dapat.

Dua pokok ini dibeli tanpa mengetahui variety apa.  Ditanam daripada biji benih.  Kata penjual buahnya merah.  Mempunyai daun yang berbeza satu daunnya mempunyai jejari yang lebar manakala yang satu lagi mempunyai jejari yang runcing, keduanya sudah mencapai ketinggian hampir satu meter.  Cepat juga pokok ini membesar.


Pokok fig daripada biji benih




 

 Mempunyai daun yang berbeza.  Harap buahnya juga berbeza



Dan yang ini yang terbaru.  Mikael Fig. 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 comments:

Awin said...

buah tin kan! byk khasiat nya ni.

SriKota Garden said...

Tin or fig he...hee

Ummu Madihah said...

Salam Srikota,

Boleh tahan juga harga biji benih fig berwarna merah ni ya!

SriKota Garden said...

Mahal, tapi bila dah minat, harga tu tutup mata je kak. Harap ramai lagi yang berminat tanam pokok ni, nanti boleh tukar.

organicgardendreams said...

Your fig trees are looking good! Hope you get some fruits soon. I love to eat figs and wonder if I should get a fig tree for myself, too. They are supposed to grow well here in Southern California and I have a wall in the front yard where I could grow it in an espaliered way, hmm...
Christina

suka suka said...

Assalam.. untuk berbuah nanti besar ke pokoknya?

SriKota Garden said...

Tak ada pengalaman lagi la kak, tp bila tengok blog kawan kawan kecil lagi dah berbuah

samarinda said...

wah, bestnyer, nk thu jgak dapt kat mana benih n keratan tu?

SriKota Garden said...

mudah.com

Unknown said...

saya nak beli dapat x?

SriKota Garden said...

Boleh email pada haziqafiqah@yahoo.com

harun rashid said...

kalau ade nak exchange dengan kadota sy bgtau..add fb saya abhkofc(lembaga83@gmail.com)
nak cari yg xde je, jenis yg dah ade tp masih kecik. btm6. tgf. turca jumbo. mikhael. verdal.excel.bdgm

wan said...

dah berbuah ke blum

wan said...

dah berbuah ke blum

Anonymous said...

Mikael ni asal usul dia dari mana ya?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...