Tomato
RSS
Container Icon

CHERRY TOMATO & TOMATILO

 
Antara Cherry Tomato yang di Tuai hari ini.  Cherry tomato boleh tahan hingga dua minggu didalam freezer asalkan disimpan dalam bekas kedap udara.    Ada beberapa  lagi variety dalam simpanan yang masih belum ditanam untuk tahun ini.  Hajat tahun ini nak tanam yang jenis besar pula.


F1 daripada Green World




Yellow Cherry Tomato.  Cherry tomato yang paling manis yang ada dalam koleksi saya.

Tiny yellow Currant Sorent Holt Denmark.  Buahnya memang hanya besar tu je.  Lihat perbandingan dalam gambar diatas.



Variety yang ini dah tak ingat namanya.  Tapi jenis Tumbling tomato.  Bentuknya juga agak berbeza sedikit. 





Tomatilo  sepatutnya tomatilo ini warnanya purple.  Mungkin dah cross dengan Indian Strain Tomatilo.  First dah cukup ranum, second masih agak hijau dan yang tepi hampir ranum.  Bagi saya semuanya dah boleh petik.  








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

zamzurina zulkafli said...

wahhhhhhh.....kagum nye dgn cik srikota. pelbagai jenis ada. saya satu pun belum ada lagi ni. terima kasih kerana memberi semangat!

gardener said...

banyaknya tomato. berapa pokok tu? saya tak sempat nak ambil gambar, petik terus makan, lepas tu baru ingat nak ambil gambar, tapi dah terlambat:-)

Ibu Qistina said...

Alhamdulillah,tuaian yg banyak. Pokok tomato tiny yellow currant tu dapat mana benihnya? Mcm menarik tgk saiz buah dia.

SriKota Garden said...

Pokoknya hanya ada lapan batang, tanam dalam pasu. Tiny yellow currant tu dapat daripada kenalan daripada Denmark. Baru baru ni dia ada kirim beberapa varieti lain baru semai dua jenis.

TukangKebun said...

Wow very colourful seronok tengok pelbagai bentuk cherry tomato.
Oh tomatillo mudah cross pollinate ya? Thanks nak kena plan betul bila ada masa nak mula menyemai benihnya.

nadia rashid said...

huyooo banyak betul..elok pulak semua tu..

SriKota Garden said...

Saya ada benih sedikit Tiny yellow currant untuk dikongsi sesiapa yang ingin mencuba boleh emailkan kepada saya.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...