Tomato
RSS
Container Icon

Barisan Italian Basil



Setiap kali petik pucuknya untuk memasak, batangnya saya akan tanam semula.  Akhirnya inilah hasilnya satu barisan Italian Basil ditepi kolam ikan.  Tanam tepi kolam sebab senang nak siram.  Pokok in senang hidup. 
























  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

shafirul suffian said...

hmmm.. laman saya dah hampir setahun tak tanam basil jenis ni.. nampak sedap pulak. kena tanam la lepas ni... saya suka buat ulam.

Puteri Purnama said...

banyak ni, hari hari boleh ulam. ini'sweet basil'kan.

@na said...

suburnye basil tu...ni yg jenis bunga kuning kan?

Ibu Qistina said...

Sweet basil senang sgt hidup kan. Saya petik ada balance campak dalam pasu dia boleh hidup dgn sendirinya. Banyak betul srikota punya sweet basil. Mesti wangi kawasan tu bau basil. ;)

nadia rashid said...

Suburnya hidup..sy dok imagine mcm ni la..tapi yg tumbuhnya jarang2

SriKota Garden said...

Nama keduanya Sweet Basil. Bunganya warna putih satu variety lagi yang ada di My Mix Garden bunganya berwarna purle. Daunnya kecil sedikt. Sebenarnya pokok Basil boleh dikatakan pokok saka kerana pokok yang asal masaih ada walaupun dah setahun lebih ditanam. Kalau nak rimbun selalu petik pucuknya.

zamzurina zulkafli said...

keluarga basil ni mmg senang hidup dan membiak.Di PETAK HIJAU, sana sini ada THAI basil yg berbunga ungu.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...