Tomato
RSS
Container Icon

Tinjauan Hari Ini

Hari ini masih MC lagi.  Suami dah pesan jangan turun bawah.  Tapi naluri hati ini nak turun juga.  Jadi buat tinjuan jelah.


Italian Basil sudah berbunga.  Perlu potong bunganya, mungkin nak sedekah kat sekolah sebatang.


Broccoli Romanesco sudah berbunga, rasa tidak begitu menjadi.  Dah boleh tuai agaknya.


Sweet pea generasi ke berapa dah tak ingat dah,  sudah mula berbunga.


Romaine lettuce dah berbunga, tak boleh petik daunnya lagi tentu dah pahit.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 comments:

nadia rashid said...

salam srikota..bosan kan kalau mc...subur betul basil tu..kedua bunga kobis..ketiga & keempat x dpt dikenal pasti..sejenis sawi kah?

SriKota Garden said...

Baru update.

smRose said...

bestnya, semua menjadi

suka suka said...

harap-harap SKG smakin sembuh.. menjadi2 semuanya ya.. guna baja apa ya?

SriKota Garden said...

Baja tahi ayam yang dah siap proses kat kedai. Siram dengan air kolam ikan. he..he.

Ibu Qistina said...

basil tu geram la tgk....cantik berkilat nampak. ada yang dah boleh tuai dan ada yang dah boleh simpan benih. heee. Cepat sembuh ya srikota. Kalo saya jadi SKG,MC la paling saya suka. leh turun nengok pokok....hehe

Malay-Kadazan girl said...

Memang kalau dah berbunga pahit rasanya. Banyak basil boleh kenyang buat pesto spagetthi.

SriKota Garden said...

MC kali ini memang sukar nak turun sebab yang MC untuk kaki kiri yang terseliuh.

SriKota Garden said...

Lepas ni kena tanam sayuran hijau, kebanyakkan semua dah berbunga. Tapi kena kaki kiri ni pulih sepenuhnya.

Puteri Purnama said...

assalammualaikum Puan sri, hehehe..tak apa kan, panggil puan sri, rasa mesra gitu.

Nak tanya, Romaine lettuc dan Broccoli Romanesco itu ditanam semuanya dalam tahun 2013 ni ke?
Terimakasih.

zamzurina zulkafli said...

red romaine lettuce saya belum menjadi. harus dicuba sehinnga berjaya

SriKota Garden said...

Romain lettuce dan Broccoli tu ditanam pada awal Januari 2013.

gardener said...

sweet pea tu benih beli kat mana, saya tanam benih dari us tak menjadi, pokok nail 6 inci, bunga sekuntum, buah sebiji je.

SriKota Garden said...

Sweet Pea tu hadiah dari rakan dari US (American Seed)nama katalog biji benihnya. (saya suka simpan sampul biji benih walaupun biji benihnya dah habis.) Dulu masa first time tanam memang buahnya kurang menjadi. Bila kaki saya dah pulih saya akan tunjukkan cara menanam yang sesuai dengan cuaca kita.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...