Tomato
RSS
Container Icon

Orkid-orkid kesayanganku

Kenapa blog ini dinamakan Mix kerana bukan sayuran sahaja yang kutanam di rumah.  Tapi juga bunga hiasan.  Kalau dah dikatakan perempuan, pantang  nampak bunga mesti nak beli.  Tapi orkid yang ku tanam kebanyakkan dibeli ketika masih kecil lagi.  Mula- mula berjinak-jinak dengan Dendrobium bila dah agak mahir beralih pula dengan Cataleya kemudian dengan Butterfly Orchid last sekali dengan Wild Orchid.  Akhirnya orkid yang kutanam dah lebih daripada puluhan pasu.  Kelemahanku orkid jarang diberi perhatian.  Hanya dibelai pada waktu cuti panjang.  Ini adalah antara orkid yang sedang berbunga pada bulan ini.

























Liparis Lacerata


Coelogyne mayeriana








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Banyaknyer orkid, cantik2....

SriKota Garden said...

Orkid adalah pokok yang paling senang dijaga untuk orang sibuk. Seminggu tak siram pun ia masih o.k.

Puteri Purnama said...

bila lah saya dapat tanam okid sebanyak ini..cantik dan mahal.

SriKota Garden said...

Bila dah suka tak kira mahal dah kak, tips beli dikedai orkid atau nursery orkid jangan beli ketika karnival atau pameran tertanian harga dua kali ganda.

suka suka said...

Amboi.. cantiknya orkid.. akak tak mahir jaga orkid.. nanti up la posting cara nak jaga orkid ..suka betul dengan nombor 3 tu berbirik-birik coraknya..

jaja ijah said...

waaaa....cantiknye.....jeles....

NORMAH YUSOF said...

comeynya orkid....

NORMAH YUSOF said...

saya pun peminat orkid.....blhla bertukar2 fikiran tentang orkid ya...

muhammad nina said...

nape bunga orkid saya tak keluar bunga.... guna baja ape ye?...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...